Proiecte pentru ariile protejate
Un proiect foarte important pentru Administraţia Parcului Naţional Călimani l-a constituit îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare a Parcului Naţional Călimani.
05 Mai 2015, 10:47
Parcul Naţional Călimani este una dintre ariile protejate din România care a beneficiat de fonduri europene investite direct în viitorul acestui parc.
Domnul Basarab Bârlădeanu este directorul parcului, este invitatul nostru să ne spună despre un asemenea proiect care s-a bucurat de succes şi care are un impact deosebit.
Basarab Bârlădeanu: Un proiect foarte important pentru Administraţia Parcului Naţional Călimani l-a constituit îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare a Parcului Naţional Călimani. Un centru de vizitare bine dotat, o reţea de trasee tematice care au fost amenajate în scopul prezentării valorilor parcului, avem un traseu de maraton care a fost realizat împreună cu un ONG.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: La ce valoare s-a ridicat proiectul?
Basarab Bârlădeanu: Proiectul a fost undeva la 800 de mii de euro, aşteptăm să apară ghidul de finanţare pentru fondurile 2014-2020, ca să ne putem extinde activitatea şi să implementăm proiecte mai importante.
Reporter: Spuneţi-mi câteva dintre valorile pe care le are fauna şi flora din zonă.
Basarab Bârlădeanu: Administraţia Parcului Naţional Călimani îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul a patru judeţe: Suceava, Mureş, Bistriţa şi Harghita. Fauna şi flora sunt bine reprezentate la nivelul parcului, vizitatorii noştri pot vedea ursul în libertate, cerbii, cocoşul de munte, rododendronul înflorit, bujorul de munte şi multe alte frumuseţi. Bineînţeles, este vorba şi de valoarea peisagistică a parcului. Acea calderă este unică în Europa, este rezultatul prăbuşirii conului vulcanic, pentru că Munţii Călimani sunt munţi vulcanici. Acel con s-a prăbuşit şi a rezultat o calderă, o creastă cu un diametru de 10 km, ceea ce nu găseşti nici în România şi nu găseşti nici în Europa.