Proiect LIFE pentru refacerea ecosistemelor acvatice
Fundaţia Conservation Carpathia derulează în acest moment cel mai mare proiect LIFE din România, „Natura LIFE Plus”.
06 Octombrie 2015, 10:29
Un proiect deosebit de interesant a început în România şi este derulat de Fundaţia Carpathia.
Domnul Mihai Zota, director tehnic în cadrul acestei fundaţii, este invitatul nostru de astăzi şi o să-l rugăm să ne vorbească despre acest proiect, în care Comisia Europeană are un cuvânt greu de spus.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Mihai Zota: Fundaţia Conservation Carpathia derulează în acest moment, din câte ştiu eu, cel mai mare proiect LIFE din România, „Natura LIFE Plus”, care are un buget de 5,8 milioane de euro. 50% din finanțare este asigurată de Comisia Europeană şi 50% este asigurată din sursele proprii ale fundaţiei.
Reporter: Concret, unde vor fi folosiţi aceşti bani şi cu ce scop?
Mihai Zota: Banii vor fi folosiţi în situl Natura 2000, în munţii Făgăraş, pe valea superioară a Dâmboviţei şi a râuşorului, unde proiectul LIFE acoperă, practic, un program de reconstrucţiei ecologică a arboretelor şi a ecosistemelor acvatice din zonă.
Reporter: Ce s-a întâmplat aici? Au fost tăieri ilegale?
Mihai Zota: În perioada 2005-2011, au fost suprafeţe destul de mari unde au fost tăieri ilegale şi tăieri neconforme legislaţiei silvice. Este vorba deci, numai în situl Natura 2000 în munţii Făgăraş, de aproape 2000 de hectare. De asemenea, şi legat de ecosistemele acvatice există în special în amonte de lacul Pecineagu o serie de baraje de corectare a torenţilor, care au fost construite în anii ’80-’90, când nu se ţinea cont de condiţiile moderne de mediu care sunt necesare în această situaţie. Se simte nevoia unei refaceri şi a ecosistemului acvatic.