Proiect european privind evoluţia stocurilor de peşte
Unul dintre proiectele finanţate din fonduri europene este derulat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.
30 Ianuarie 2014, 11:36
Uniunea Europeană a manifestat şi manifestă interes faţă de evoluţia stocurilor de peşte.
Unul dintre proiectele finanţate din fonduri europene este derulat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.
L-am rugat pe domnul director Simion Nicolaev să ne spună în ce constă proiectul.
Simion Nicolaev: Vizează programul naţional de colectare a datelor de pescuit, dar şi evaluările stocurilor de peşti, cele stabilite prin hotărârile Consiliului European.
Reporter: Cum se desfăşoară această activitate şi cu ce mijloace?
Simion Nicolaev: Colectăm informaţiile şi datele care se transmit la biroul de statistică al Comisiei Europene. În conformitate cu Constituţia Uniunii Europene, aspectele legate de managementul pescăriilor le realizează în principal Comisia Europeană prin structurile sale şi sigur de acolo vin recomandările, vin capturile totale admisibile, dar şi măsurile conservative.
Audio: Proiect european privind evoluţia stocurilor de peşte.
Reporter: Înţeleg că aveţi şi o navă cu care vă ajutaţi în culegerea acestor date.
Simion Nicolaev: Cu nava de cercetare a Institutului Steaua de mare 1,care se deplasează cu echipe mixte din România şi Bulgaria.
Reporter: Care este situaţia stocurilor de peşte, din cercetările dumneavoastră?
Simion Nicolaev: Stocurile sunt supraexploatate, vorbim în principal de hamsie, de calcan, rechin, dar şi alte specii, în ultimul timp din urmă vine şi şprotul.
Reporter: La ce nivel se ridică fondul alocat acestui proiect?
Simion Nicolaev: Trei sute de mii de euro.
Reporter: În urma cercetărilor dumneavoastră, înţeleg că aţi primit şi anumite recomandări de la Uniunea Europeană.
Simion Nicolaev: Captura totală admisibilă, spre exemplu, la calcan, de la 100 de tone să scadă la 60 de tone dar şi şprotul intră sub incidenţa acestor recomandări, 8000 de tone.