Programul operaţional sectorial pentru mediu din România
Secretarul de stat în Ministerul mediului şi schimbărilor climatice Mihail Fâcă despre programul operațional sectorial pentru mediu din România.
04 Martie 2014, 18:00
Programul operațional sectorial pentru mediu pus la dispoziţie de Uniunea Europeană ţărilor membre reprezintă o prioritate de dezvoltare.
L-am rugat pe domnul Mihail Fâcă, secretar de stat în Ministerul mediului şi schimbărilor climatice, să ne spună în ce scop a fost promovat acest program.
Mihail Fâcă: Toate fondurile care vin din zona Uniunii Europene, şi mai ales cele pe mediu, au ca scop aducerea vieţii cetăţenilor din România la nivel European, aducerea serviciilor publice oferite cetăţenilor la nivel european, pe standarde europene. S-au definit nişte direcţii prioritare: direcţia apa - apă uzată, deşeuri şi situri contaminate, termoficare, protecţia şi protejarea biodiversităţii, protecţia împotriva inundaţiilor şi reabilitarea zonei costiere şi asistenţa tehnică absolut necesară pentru a putea implementa astfel de proiecte mari prin specialiştii români.
Audio: Programul operațional sectorial pentru mediu în România.
Reporter: Sunt puse la dispoziţie sume mari de bani. Cum s-au folosit în România aceste fonduri?
Mihail Fâcă: Situaţia din mai 2012 nu era deloc bună. Discutăm de un program blocat, nu se mai făceau plăţi şi rata de absorbţie era catastrofală, să spunem, adică din cele 5,19 miliarde de euro se cheltuise extrem de puţin.
Reporter: Care este situaţia acum?
Mihail Fâcă: S-a reuşit în anul 2012 deblocarea plăţilor către România. Avem o rată de absorbţie de circa 28% şi avem şi o rată de utilizare, cum îi spunem noi, de absorbţtie reală, adică plăţi făcute până în momentul de faţă, de circa 24%.