Produse agricole mai sănătoase
A produce mai mult, mai bine, curat şi sănătos, fără produse chimice, reprezintă argumente deosebit de importante pentru ca acest tip de producţie să fie susţinut şi promovat.
11 Februarie 2015, 12:49
În noua politică agrară a Uniunii Europene, produsele tradiţionale ocupă un loc important.
A produce mai mult, mai bine, curat şi sănătos, fără produse chimice, reprezintă argumente deosebit de importante pentru ca acest tip de producţie să fie susţinut şi promovat.
Amănunte ne oferă domnul Dacian Cioloş, artizanul noii politici agrare europene.
Dacian Cioloş: Prin noua politică agricolă comună, avem măsuri specifice care susţin atât asistenţă tehnică pentru organizarea producătorilor pentru a-şi comercializa direct produsele sau pentru a înregistra şi proteja produse tradiţionale, dar avem şi măsuri specifice de investiţii pentru producătorii care doresc să facă, de exemplu, şi procesare în fermă. Totodată, avem o măsură specifică de asistenţă tehnică pentru cei care vor să-şi elaboreze un dosar de înregistrare şi protejare a produselor tradiţionale pe baza reglementărilor europene, deci produs cu indicaţie geografică sau produs cu denumire de origine controlată.
Reporter: Produsele tradiţionale se obțineau, până nu demult, în cadrul unor unităţi mici. Micii fermieri primeau 15 mii de euro nerambursabili. Acum au apărut şi ferme puternice, care aduc pe piaţă cantităţi importante de asemenea produse. Se bucură de aceeaşi atenţie?
Dacian Cioloş: Avem, totodată, un nou program de finanţare a măsurilor de promovare pe piaţa europeană şi pe pieţele externe Uniunii Europene a produselor de calitate care vizează sigur şi micii producători, dar mai ales unităţile de procesare mai mare, care vizează în primul rând exportul de produse tradiţionale. Produsele tradiţionale de calitate sunt susţinute atât pentru fermele mici, cât şi pentru fermele mai mari sau unităţile de procesare mai mari. Important este să facem calitate.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)