Proceduri de infringement în construirea hidrocentralelor
Comisia Europeană a primit în ultimul an mai multe plângeri privind câteva microhidrocentrale din România, din Munţii Făgăraş.
14 Septembrie 2015, 11:40
Iubitorii de natură şi specialiştii în biodiversitate s-au arătat de multe ori îngrijoraţi de efectul negativ pe care îl au asupra mediului înconjurător microhidrocentralele construite pe râurile din România.
Recent, Comisia Europeană a luat în atenţie sesizările venite din ţara noastră pe această temă.
Domnul Mihai Roşioru, de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, ne informează:
Mihai Roşioru: Comisia Europeană a primit în ultimul an mai multe plângeri privind câteva microhidrocentrale din România, din Munţii Făgăraş, şi a decis să deschidă o procedură de constatare a încălcării obligaţiilor pe acest subiect.
Audio: Europa verde.
Reporter: Concret, care au fost acţiunile întreprinse?
Mihai Roşioru: Comisia a transmis Guvernului României o scrisoare oficială de notificare în ceea ce priveşte în principal respectarea prevederilor legislaţiei din domeniul apei, legislaţie europeană din anii 2000, în legătură cu emiterea autorizaţiilor pentru astfel de proiecte.
Reporter: Despre câte microhidrocentrale este vorba?
Mihai Roşioru: Acest caz de infringement acoperă peste 20 de proiecte, deci peste 20 de hidrocentrale, cele mai multe dintre ele situate în munţii Făgăraş. Comisia a solicitat, de asemenea, o serie de clarificări în legătură cu aplicarea directivei privind habitatele naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică în cazul a două proiecte de la Vistişoara şi Dejan Lupşa. Comisia Europeană nu a primit încă răspunsurile de la autorităţile române. Acest răspuns este aşteptat până la finalul lunii septembrie 2015, după care Comisia va evalua informaţiile primite şi va decide continuarea sau întreruperea acestei proceduri de infringement.