Pro şi contra organismelor modificate genetic
Organismele modificate genetic au determinat ample dezbateri la nivelul Uniunii Europene.
04 Iulie 2016, 10:53
Organismele modificate genetic au determinat ample dezbateri la nivelul Uniunii Europene.
De o parte, fermierii europeni vor să obţină prin aceste culturi producţii şi câştiguri mai mari pentru a putea concura cu agricultorii de pe alte continente care folosesc plante modificate genetic.
Pe de altă parte, s-a creat o puternică voinţă cetăţenească în favoarea interzicerii cultivării unor asemenea plante.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Despre poziţia adoptată de statele Uniunii Europene ne vorbeşte domnul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti.
Mircea Duţu: Numeroase state membre au solicitat deja interdicţia de a cultiva organisme modificate genetic pe teritoriul lor, printre care Franţa, Germania, Italia, Bulgaria sau Polonia. Este o atitudine majoritară, deopotrivă politică şi cetăţenească, care ne arată atât o puternică tradiţie ecologistă, cât şi o încredere sporită în măsurile naţionale pentru protejarea sănătăţii şi alimentaţia locuitorilor.
Reporter: Cu toate acestea, discuţiile şi controversele continuă, multe probleme complicate au rămas în suspensie.
Mircea Duţu: Dosarul organismelor modificate genetic în Europa este încă departe de a fi închis. Rămân în suspensie probleme precum zonele tampon stabilite pentru a evita contaminările frontaliere între ţările deschise culturilor transgenice şi vecinii refractari la acestea sau revizuirea procedurilor de evaluare şi autorizare reclamate de mai mulţi ani.