Prevenirea apariţiei epidemiilor
Omul a devenit conştient că unele dintre acţiunile sale dăunează mediului înconjurător, punând în mare pericol sănătatea şi viața.
16 Decembrie 2014, 13:00
Omul a devenit conştient că unele dintre acţiunile sale dăunează mediului înconjurător, punând în mare pericol sănătatea şi viața.
Specialiştii fac legătura între efectele nocive ale activității umane şi apariţia unor epidemii devastatoare.
Ebola face parte dintre ele şi numărul mare de victime omeneşti a provocat o îngrijorare majoră la nivel mondial.
Abordăm subiectul cu domnul doctor Ciprian Claudiu Tănăsescu, membru în Parlamentul European.
Audio: Prevenirea apariţiei epidemiilor.
Ciprian Claudiu Tănăsescu: Pe măsură ce invadăm anumite habitate, creşte riscul dezvoltării şi răspândirii de patogeni noi pentru oameni. Schimbările climatice, la rândul lor, pot duce la dezvoltarea de medii propice pentru anumite specii, dar şi la alterarea mediului în care trăim, cu efecte negative asupra organismului uman. Această epidemie ne-a arătat faptul că nu avem suficiente date cu privire la consumul cărnii de animale sălbatice în Uniunea Europeană, mai ales, că până în ziua de astăzi, nu se poate afirma cu exactitate care este perioada de supravieţuire a virusului în produsele de origine animală.
Reporter: Traficul ilegal de animale sălbatice este o realitate.
Ciprian Claudiu Tănăsescu: Trebuie să conștientizăm şi riscul provenit din traficul ilegal de astfel de produse pe teritoriul statelor membre, dată fiind uşurinţa de transmitere a virusului. În acest sens, cea mai bună măsură de protejare a Uniunii Europene, în acest moment, este de a lua măsuri eficiente în vederea prevenirii traficului ilegal de animale sălbatice pe teritoriul statelor membre. Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru controlul Ebola în Africa de Vest.