Practici pentru protejarea biodiversităţii
Specialiştii au constatat fără dubiu că omul, prin acţiunile sale, afectează în mod serios calitatea mediului înconjurător, implicit fauna şi flora.
03 Octombrie 2016, 10:55
Specialiştii au constatat fără dubiu că omul, prin acţiunile sale, afectează în mod serios calitatea mediului înconjurător, implicit fauna şi flora.
Agricultura intensivă practicată pentru obţinerea unor producţii mari şi câştiguri pe măsură afectează biodiversitatea, multe specii de animale şi plante fiind în pericol.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
L-am invitat pe domnul Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, să ne spună, pentru început, de ce altădată la noi nu exista o asemenea situaţie nedorită.
Ovidiu Ionescu: Proprietăţile erau despărţite de haturi. Acele haturi nu reprezentau mai mult de 5% din suprafaţa agricolă. Dar acele haturi erau rezervoare de biodiversitate. Pentru că acolo, nefiind suprafaţa cultivată, erau ierburi mai mari, erau buruieni care aveau seminţe, nu era nici recoltată această iarbă şi atunci ea se constituia într-un adăpost şi sursă de hrană. O sursă de conservare a biodiversităţii, pentru că acolo erau insecte, acolo erau celelalte specii care existau în mod normal în regiunea de câmpie. Şi, atunci, aceste specii erau conservate în acele haturi.
Reporter: Uniunea Europeană a sesizat pericolul pe care îl reprezintă agricultura intensivă şi a prevăzut sume importante de bani pentru cei care lasă necultivată o suprafaţă de 5-7% din ceea ce cultivă.
Ovidiu Ionescu: Într-un fel, se face o revenire la acele haturi prin politica de subvenţie pe care o promovează acum Uniunea Europeană, cu ierburi care nu vor fi recoltate înainte de iarnă şi care să asigure un adăpost pentru toate speciile de animale şi, până la urmă, şi pentru speciile de plante care sunt în mod normal caracteristice zonei.