Politici pentru exploatarea durabilă a pădurilor
Rolul pădurii europene în combaterea fenomenului este recunoscut de toată lumea.
22 Septembrie 2015, 09:49
Schimbările climatice din ce în ce mai vizibile în ultimii ani au afectat fauna şi flora, biodiversitatea, viaţa oamenilor.
Rolul pădurii europene în combaterea fenomenului este recunoscut de toată lumea.
Doamna Barbara Coch, preşedintele Consiliului Silvicultorilor Europeni, prezent la manifestările internaţionale ale silvicultorilor desfăşurate recent în judeţul Bihor, ne-a prezentat câteva dintre coordonatele politicii Uniunii Europene în domeniu.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Barbara Koch: Până nu demult, legislaţia europeană era concentrată în special pe aspecte economice, dar în ultima perioadă de timp aceasta şi-a schimbat orientarea. Se caută un echilibru între necesarul de lemn şi metode sustenabile pentru protejarea mediului înconjurător. Consider că a combina nevoile de protejare a mediului cu producţia de lemn într-un mod echilibrat este foarte important pentru prezent, dar mai ales pentru viitor.
Am rugat-o pe doamna Barbara Coch să ne spună ce loc ocupă sectorul silvic în cadrul politicii Uniunii Europene, unde agricultura a fost şi este în prim-planul atenţiei.
Barbara Koch: Consider că domeniul silvic este important şi ar trebui ca atenţia noastră să nu fie îndreptată doar spre agricultură. Este necesară mai multă atenţie pentru sectorul silvic. Pădurea este foarte importantă, nu în special prin câştigurile financiare în sine. Factorul de mediu trebuie să fie în prim plan. O politică financiară de sprijinire şi protejare a sectorului silvic este binevenită.