Politica UE pentru dezvoltarea fermelor de familie
Călin Nuțu, director în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, despre politica Comisiei Europene în domeniul fermelor de familie.
22 Mai 2014, 12:18
România este printre ţările Uniunii Europene în care ferma familială ocupă un loc important în producţia agricolă.
Uniunea Europeană acordă un sprijin serios în dezvoltarea acestor ferme.
L-am rugat pe domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, să ne spună care este politica Comisiei Europene în acest sector.
Călin Nuţu: "Comisia Europeană susţine cu fonduri europene nerambursabile dezvoltarea fermelor de familie, atât din perspectiva necesităţii de a depăşi starea de subzistenţă şi de a produce pentru piaţă, cât şi a dezvoltării şi modernizării fermelor în exploataţii agricole. În contextul actual se impune un sprijin financiar pentru ca fermele de familie să devină viabile.
Audio: Politica UE pentru dezvoltarea fermelor de familie.
"La nivelul anului 2010 fermele mici, şi aici mă refer la cele sub 5 hectare, reprezentau circa 93% din totalul exploataţiilor şi utilizau aproximativ 30% din suprafaţa agricolă. Astfel, pentru a valorifica potenţialul acestor ferme sunt necesare investiţii de modernizare a clădirilor, achiziţii de echipamente şi utilaje, facilităţi post recoltare, mijloace de producţie şi aşa mai departe.
"În acest sens, fondurile europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană vin să susţină metodele de gestionare a exploataţiilor agricole, prin care se îmbunătăţeşte eficienţa costurilor, se asigură diversificarea venitului, creşterea productivităţii muncii şi atingerea standardelor de calitate".