Politica UE în domeniul energiei regenerabile
La nivelul Uniunii Europene se constată o reorientare către producerea de energie nepoluantă cu efect direct asupra diminuării emisiilor de gaze în atmosferă.
27 Martie 2014, 12:56
Legătura dintre energie şi schimbările climatice este binecunoscută, iar ultima perioadă de timp a însemnat la nivelul Uniunii Europene o reorientare către producerea de energie nepoluantă cu efect direct asupra diminuării emisiilor de gaze în atmosferă.
Abordăm acest subiect cu domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Băncii Mondiale.
Vă rog să ne spuneţi cât de prietenoasă faţă de mediu este noua abordare europeană.
Ionuţ Purica: Centralele pe cărbune, de exemplu, produc emisii SO2, de bioxid de sulf, care în atmosferă, în combinaţie cu apa, produce acid sulfuric şi dă ploi acide, care distrug zonele agricole, păduri şi aşa mai departe.
Audio: Politica Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile.
Reporter: Care este politica Uniunii Europene în ceea ce priveşte producerea de energie într-un sistem nepoluant?
Ionuţ Purica: Uniunea Europeană are mecanisme de subsidiere a penetrării energiilor regenerabile. Este un lucru care se simte, dacă vreţi, şi pe factura noastră de electricitate. Adică sunt nişte mecanisme fie de „feed-in tariff”, cum se cheamă ele în Germania, Bulgaria, ca să dau 2 exemple la extreme sau de certificate verzi - Italia, România - , în care există nişte alocări fie sub formă de mecanism de piaţă, cum sunt certificatele verzi, fie sub formă de alocare directă în preţul energiei regenerabile care îl fac să crească astfel încât investitorul să-şi poată recupera banii într-o perioadă previzibilă şi avantajoasă. În multe ţări din Uniunea Europeană unde se aplică peste tot mecanisme de genul ăsta deja energia regenerabilă a pătruns foarte tare. Bineînţeles cu efectele de înlocuire mai ales a energiilor poluante pe cărbune şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.