Politica UE în domeniul energiei nucleare
O treime din energia produsă în Europa provine din centralele nucleare.
17 Aprilie 2014, 11:57
Folosirea energiei nucleare a generat şi generează controverse la nivel mondial, cu toate că un mare număr de oameni beneficiază de avantajele sale.
Am rugat-o pe doamna Elena Popescu, director general al direcţiei pentru energie şi mediu, din cadrul departamentului pentru energie de pe lângă Guvernul României, să ne spună care este poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte construcţia de centrale nucleare.
Elena Popescu: Energia nucleară este un subiect sensibil, important, dar în acelaşi timp controversat la nivelul Uniunii Europene. O treime din energia produsă în Europa provine din centralele nucleare. În atingerea ţintelor ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să avem în vedere energia nucleară.
Audio: Politica UE în domeniul energiei nucleare.
Reporter: Este energia nucleară o energie curată? Care este impactul asupra mediului?
Elena Popescu: Este energie curată. Problema pe care o ridică energia nucleară este problema deşeurilor radioactive. Cel puţin la Cernavodă, depozitarea combustibilului nuclear uzat se face în condiţii de siguranţă, tot ce este la centrala de la Cernavodă este monitorizat şi controlat de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena şi de către experţii Comisiei Europene, care fac evaluări şi inspecţii pe amplasament periodic.
Reporter: Şi, totuşi, unele ţări europene au renunţat şi vor renunţa în perioada următoare la producerea de energie nucleară.
Elena Popescu: Este cazul Germaniei, dar să nu uităm că Germania şi-a repus în funcţiune capacităţi bazate pe cărbune.
Reporter: Accidentele nucleare au avut, fără îndoială, un efect asupra viitorului acestor centrale nucleare în lume, mă refer la cel de la Fukushima din Japonia.
Elena Popescu: A fost un prilej bun de a analiza şi de a evalua starea tehnică a centralelor, răspunsul tuturor autorităţilor în caz de accident şi de urgenţă.