Politica europeană pentru conservarea speciilor aflate în pericol
Realitatea a demonstrat că agricultura intensivă promovată şi puternic susţinută financiar are efecte nedorite asupra faunei şi florei.
11 Mai 2016, 10:53
Protecţia biodiversităţii la nivelul Uniunii Europene este o prioritate, însă realitatea a demonstrat că agricultura intensivă promovată şi puternic susţinută financiar are efecte nedorite asupra faunei şi florei.
De aceea, s-a simţit nevoia adoptării unor legi care să-i determine pe agricultori să promoveze politica europeană de protecţie şi conservare, multe specii aflându-se în pericol.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Domnul profesor Ovidiu Ionescu, de la Facultatea de Silvicultură Braşov, are argumente.
Ovidiu Ionescu: Sunt specii care sunt în pericol. De exemplu, hârciogul este la nivel european în pericol din cauza agriculturii moderne şi atunci, acolo unde încă mai există, el este protejat.
Reporter: Uniunea Europeană a prevăzut sume de bani pentru cei care lasă o anumită suprafaţă necultivată, dar se pare că lucrurile nu se întâmplă cum ar trebui să se întâmple şi beneficiul asupra biodiversităţii nu există...
Ovidiu Ionescu: Este foarte redus. Este interesant că tocmai premierul a fost cel care a promovat această politică de agromediu şi începând din 2014 s-au dat subvenţii pentru 5% din suprafaţă care să rămâne necultivată tocmai pentru a salva biodiversitatea. În viitor, se vrea mărirea acestui procent la 7%. S-a recunoscut de către Uniunea Europeană că, prin politica agricolă, se aduce o mare atingere biodiversităţii şi s-a căzut de acord să se dea subvenţii mai mari pentru suprafeţele acestea de 5% sau 7% lăsate necultivate, rezervoare de biodiversitate.