Politica europeană pentru agricultură durabilă
Cercetarea europeană în domeniul agriculturii ecologice trebuie să-l aibă ca principal beneficiar pe fermier, spune Florin Stănică prorector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice.
04 Iunie 2014, 21:28
Comisia europeană a stabilit în noua politică agrară un capitol important dedicat cercetării ştiinţifice în care un loc deosebit este ocupat de sectorul ecologic.
L-am rugat pe domnul Florin Stănică, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, să ne spună ce vizează nouă orientare europeană.
Florin Stănică: Noul program de cercetare al Uniunii Europene, Orizont 2020, are ca obiectiv central agricultura durabilă, iar agricultura ecologică este parte a agriculturii durabile. Sunt stabilite aici câteva priorităţi, chiar în programul de lucru pentru perioada 2014-2015 un loc central îl ocupă conservarea resurselor genetice, cercetări aplicative privind schimbările climatice. De-asemenea, toate elementele legate de protecţia plantelor împotriva unor boli şi dăunători existenţi sau periculoşi, care creează probleme şi care ne obligă să folosim şi mijloace mai puţin ecologice, din păcate, în anumite situaţii.
Audio: Politica europeană pentru agricultură durabilă.
Reporter: Care este locul fermierului în aceasta strategie a Uniunii Europene?
Florin Stănică: Cercetarea europeană în domeniul agriculturii ecologice trebuie să-l aibă ca principal beneficiar pe fermier şi întreaga cercetare care se va realiza va fi o cercetare aplicată care să răspundă nevoilor acestui fermier. El trebuie să ne spună ce-l interesează în mod direct, care sunt elementele prin care organismele de cercetare, instituţiile de cercetare, universităţile şi celelalte forme de învăţământ sau foruri academice pot să vină în sprijinul acestui fermier pentru rezolvarea unor lucruri concrete.