Politica europeană în domeniul pescuitului
Invitatul rubricii Europa Verde, Ion Năvodaru de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, despre politica europeană în domeniul pescuitului.
09 Mai 2014, 12:34
Peştele reprezintă o resursă alimentară şi economică foarte importantă şi de aceea Uniunea Europeană o tratează cu deosebit interes.
L-am rugat pe domnul doctor inginer Ion Năvodaru de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării să ne spună care este politica europeană în domeniul pescuitului.
Ion Năvodaru: Uniunea Europeană a adoptat de-a lungul timpului o politică de dezvoltare a pescuitului şi pisciculturii, de a aduce dezvoltare localităţilor pescăreşti şi, de cealaltă parte, grupurile conservaţioniste acuză pescuitul ca fiind o cauză majoră în scăderea biodiversităţii peştilor.
Reporter: Care este situaţia acum? Ce reglementări sunt în acest domeniu care vizează o dezvoltare durabilă a acestui sector?
Audio: Politica europeană în domeniul pescuitului.
Ion Năvodaru: Ultima reformă a Uniunii Europene în privinţa pescăriilor intră în vigoare din 2014. Ea are în vedere acelaşi pilon principal şi anume dezvoltarea socio-economică şi stabilitatea comunităţilor pescăreşti şi în acelaşi timp conservarea şi durabilitatea mediului.
Reporter: Practic, cum se întâmplă acest fapt?
Ion Năvodaru: Sunt nişte instrumente cu care toate pescăriile lucrează pentru a dezvolta durabil acest sector şi anume controlul intrărilor, adică se reglementează o anumită cotă de efort de pescuit, ceea ce înseamnă un anumit număr de nave, un anumit timp de pescuit în mediul natural. A doua reglementare este controlul ieşirilor, care sunt monitorizate şi distribuite statelor membre şi pescăriilor locale.