Politica europeană în domeniul creşterii păsărilor
Uniunea Europeană s-a preocupat constant de elaborarea unor normative stricte în domeniul creşterii şi comercializării păsărilor.
24 Aprilie 2014, 13:13
Carnea de pasăre este un aliment de bază.
Mulţi oameni o consideră benefică pentru organism, iar medicii o recomandă într-o dietă sănătoasă.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană s-a preocupat constant de elaborarea unor normative stricte în domeniul creşterii şi comercializării păsărilor.
L-am rugat pe domnul profesor Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de păsări din România să ne spună care este politica europeană în domeniu.
Audio: Politica europeană în domeniul creşterii păsărilor.
Ilie Van: Politica Uniunii Europene în domeniul creşterii păsărilor şi a comercializării cărnii de pasăre este una spre o producţie cât mai sănătoasă. Se promovează concepte noi, cel legat de siguranţa alimentului, legat de bunăstarea păsărilor şi de protecţia mediului. Aceste trei concepte sunt de fapt cheia politicilor agricole în domeniul creşterii animalelor şi, bineînţeles, şi a pasărilor. Toţi producătorii din Uniunea Europeană sunt obligaţi să respecte legislaţia în domeniul respectiv. Crescătorii de păsări din Uniunea Europeană şi din România au obligaţia de a folosi numai materii prime controlate şi de calitate. Nu au voie să folosească făinuri proteice de origine animală. Nu au voie să folosească niciun fel de biostimulatori: hormoni, antibiotice ca factor de creştere şi aşa mai departe. Sunt obligaţi să facă analize la toate produsele care se obţin de la păsări. Sunt lucruri care sunt cunoscute de toţi producătorii din România, sunt aplicate întocmai, conform regulamentelor europene, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară supraveghează strict aceste activităţi şi, fără discuţie, producătorii din România sunt aliniaţi tuturor producătorilor din Uniunea Europeană în această problemă.