Politica CE în privinţa fructelor ecologice
La nivelul UE, aproximativ 10% din producţia de fructe este în acest moment producţie ecologică, adică fructele sunt obţinute fără folosirea substanţelor chimice de sinteză.
29 Aprilie 2014, 12:56
Noua politică agrară a Comisiei Europene acordă o importanţă deosebită producţiei ecologice şi evident sume importante de bani.
L-am rugat pe domnul Florin Stănică, profesor de pomicultură, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, să ne spună care este politica Comisiei Europene în ceea ce priveşte fructele ecologice.
Florin Stănică: Producţia de fructe ecologice, desigur, se află în atenţia Comisiei Europene prin sprijinirea producătorilor care activează în acest domeniu. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 10 la sută din producţia de fructe este în acest moment producţie ecologică, adică fructele sunt obţinute fără folosirea substanţelor chimice de sinteză. Practic, pentru fertilizare se folosesc doar îngrăşăminte organice şi, de asemenea, pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, produse specifice şi mijloace tehnice, fără folosirea unor produse chimice de sinteză.
Audio: Politica CE în privinţa fructelor ecologice.
Reporter: Fără îndoială câştigul pentru noi, oamenii, este deosebit.
Florin Stănică: Bineînţeles, acesta este şi unul dintre scopurile obţinerii de producţii sănătoase fără implicaţii nocive asupra mediului înconjurător, asupra faunei şi florei care ne înconjoară.
Reporter: România se încadrează în normativele europene în domeniu?
Florin Stănică: România ar trebui să spunem că este o ţară binecuvântată de Cel de Sus şi prin condiţiile pe care le oferă plantelor pomicole în general din zona noastră, dar în acelaşi timp şi pentru faptul că noi avem deocamdată soluri nepoluate, adică micul producător, fermierul agricol de regulă în zonele de producţie, în zonele de deal oamenii folosesc gunoiul de grajd, mai taie ramurile uscate... Deci, practic, producţia pomiculă din zona de deal se încadrează în ceea ce ar însemna normele europene.