Planuri de urgenţă pentru întreruperea aprovizionării cu gaze
CE a luat decizia să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu a adoptat un plan de urgenţă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze.
08 Iulie 2015, 14:03
Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii cu privire la faptul că România nu şi-a respectat obligaţiile asumate în calitate de membru al comunităţii europene.
Domnul Mihai Roşioru, de la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, ne prezintă considerentele care au stat la baza acestei acţiuni.
Mihai Roşioru: Comisia Europeană a luat decizia să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgenţă în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze. Este vorba de un regulament al Uniunii Europene, adoptat încă din anul 2010, care roagă statele membre să elaboreze o serie de planuri de urgenţă, în cazul în care aprovizionarea cu gazele naturale este întreruptă din sursele externe.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Care a fost termenul de adoptare a planului de urgenţă?
Mihai Roşioru: Statele membre au avut obligaţia de a adopta aceste planuri până la data de 3 decembrie 2012. Prima scrisoare de notificare din partea Comisiei către România a fost transmisă în noiembrie 2013, însă nici până la această dată România nu este în conformitate cu acest regulament privind securitatea aprovizionării cu gaze. Planul de urgenţă nu a fost încă adoptat de România şi Comisia consideră că acest lucru poate afecta capacitatea României de a face faţă unei posibile situaţii de criză.
Reporter: Ce cuprinde acest regulament şi de ce este el necesar?
Mihai Roşioru: Acest regulament stabileşte şi defineşte care sunt ameninţările grave externe la adresa securităţii aprovizionării cu gaze şi defineşte standardul pe care ţările din Uniunea Europeană trebuie să fie pregătite să-l respecte în cazul în care se confruntă cu astfel de întrerupere.