Parlamentul European cere reducerea plafoanelor privind poluanţii
Poluarea aerului afectează la nivel global milioane de oameni, provocând grave probleme de sănătate, de foarte multe ori cu final tragic.
20 Februarie 2017, 10:05
Poluarea aerului afectează la nivel global milioane de oameni, provocând grave probleme de sănătate, de foarte multe ori cu final tragic.
Studiile ştiinţifice, avertismentele date de oamenii de ştiinţă au determinat Parlamentul European să ceară reducerea plafoanelor privind emisiile de poluanţi.
Domnul profesor universitar doctor Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, are detalii.
AUDIO: Europa verde. Euranetplus.
Mircea Duţu: Noua directivă vizează stabilirea obiectivelor naţionale care urmează a fi atinse până în 2030 în privinţa a cinci mari poluanţi, respectiv dioxidul de sulf, emis în special de sistemele de încălzire, industrie şi transport, oxizii de azot, generaţi de transporturi, compuşii organici volatili non-metanici proveniţi mai ales din energie şi transportul nerutier, particulele fine produse de motoarele diesel şi amoniacul, generate mai ales de agricultură.
Reporter: Ce impact vor avea măsurile adoptate?
Mircea Duţu: Va trebui să permită reducerea impactului poluării aerului cu 50% în următorii 13 ani.
Reporter: Multe ţări europene au probleme cu acest tip de poluare, iar România nu face excepţie.
Mircea Duţu: Ţara noastră este deosebit de sensibilă la capitolul particule fine şi bioxid de azot, neconformitatea afectând în prezent 24% din teritoriul Uniunii Europene, peste 40 de milioane de cetăţeni fiind încă expuşi la niveluri de particule extrafine PM10 superioare valorilor admise la nivel european.