Orizont 2020 şi siguranţa atomocentralelor europene
Uniunea Europeană a stabilit normative stricte în ceea ce priveşte producerea energiei în centralele nucleare.
17 Iulie 2014, 11:39
Centralele nucleare produc în prezent circa 30% din electricitatea la nivel european, considerată de mulţi ca fiind o energie ieftină, curată.
Sunt însă voci care susţin că centralele atomo-electrice reprezintă un pericol pentru oameni, pentru mediul înconjurător.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană a stabilit normative stricte în ceea ce priveşte producerea energiei în centralele nucleare.
„Orizont 2020” reprezintă strategia Uniunii Europene despre care ne va vorbi domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în domeniu.
Audio: Orizont 2020 şi siguranţa atomocentralelor europene.
Lucian Biro: Este unul dintre cele mai mari programe ale Comisiei Europene, ale Uniunii Europene în domeniul cercetării şi inovaţiei. Are un buget destul de mare, 80 de miliarde de euro pentru 7 ani, până în 2020. Programul are o paletă largă de domenii, iar dintre acestea menţionez energia şi mediul. În cadrul programului de energie avem de a face şi cu centralele nucleare. Se fac cercetări şi dezvoltări de tehnologii pentru viitoarele centrale nucleare, care să fie intrinseci mult mai sigure decât cele din ziua de astăzi. Avem de a face cu cercetări fundamentale privind sistemul de securitate nucleară, de asemenea probleme de radioprotecţie şi dezvoltarea de practici deosebite în aplicaţiile medicale, aspectele de fuziune, fisiune în dezvoltarea energiei nucleare.
Reporter: La ora actuală, cât de sigură este producerea energiei în centralele atomo-electrice? Pentru că sunt voci care contestă această modalitate de a produce energie şi accidentele nucleare au generat nelinişte în rândul oamenilor...
Lucian Biro: Trebuie avut în vedere că această energie nucleară este indispensabilă, pe zi ce trece devine tot mai sigură, probabilităţile de producere a unui incident sau a unui accident nuclear sunt din ce în ce mai mici.