Normele europene privind gestionarea deşeurilor radioactive
Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în securitate nucleară despre normele europene în domeniu.
13 Mai 2014, 23:06
Chiar dacă sunt contestate de organizaţiile ecologiste, centralele nucleare există şi produc o bună parte din necesarul de energie electrică, circa 30 la sută la nivel european. Una dintre problemele generate de centralele atomo-electrice este cea legată de gestionarea deşeurilor radioactive. L-am rugat pe domnul Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în securitate nucleară, să ne spună care sunt normativele europene în domeniu.
Lucian Biro: Comisia Europeană a emis o directivă care se ocupă de gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear ars. Această directivă stabileşte cadrul comun de acţiune a statelor membre, aşa încât la nivel naţional aceste active se desfăşoară în mod unitar şi se asigură o protecţie adecvată populaţiei şi mediului ambiant.
Audio: Normele europene privind gestionarea deşeurilor radioactive.
Reporter: Practic, deşeurile produse de centralele atomo-electrice sunt depozitate în condiţii speciale.
Lucian Biro: Depozitele constituite la nivelul centralelor nucleare sunt speciale, adecvate condiţiilor de depozitare pe termen foarte lung. La Cernavodă, de exemplu, avem depozitul de combustibil ars, care înmagazinează tot combustibilul de la Cernavodă.
Reporter: Cât de sigure sunt aceste depozite?
Lucian Biro: Sunt foarte sigure. Ele sunt proiectate să reziste în condiţii deosebite, de exemplu, la cutremure sau la inundaţii, aşa încât probabilitatea să se evacueze în mediul ambiant efluenţii lichizi radioactivi să fie practic nulă.
Reporter: Intrate pe mâna unor persoane iresponsabile, deşeurile radioactive pot crea probleme. Suntem noi şi mediul înconjurător în siguranţă?
Lucian Biro: Sigur că da. De mai mulţi ani, specialiştii iau în considerare ca aceste depozite de deşeuri radioactive să fie astfel proiectate încât să fie protejate împotriva unor acţiuni teroriste.