Norme stricte pentru practicile agricole
Agricultura practicată în condiţii concurenţiale de piaţă poate afecta grav mediul înconjurător, biodiversitatea.
22 Septembrie 2015, 09:51
Agricultura practicată în condiţii concurenţiale de piaţă poate afecta grav mediul înconjurător, biodiversitatea.
Sunt nenumărate exemple în care tehnologiile moderne, chimizarea, au afectat grav fauna, flora, pământul şi apa.
Uniunea Europeană, sesizând pericolul, a introdus norme stricte, obligatorii de protejare a mediului înconjurător, în toate statele membre.
Domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ne prezintă câteva dintre ele.
Călin Nuţu: Pentru a se asigura o utilizare în bune condiţii agricole şi de mediu a terenurilor pe care le exploatează fermierii, sunt impuse, atât de către Uniunea Europeană, cât şi prin legislaţia naţională, o serie de cerinţe şi standarde obligatorii pentru fermieri, de care este condiţionată acordarea fondurilor europene sau chiar aplicarea de sancţiuni administrative de reducere a plăţilor sau de excludere de la plată.
Reporter: Să dăm câteva exemple…
Călin Nuţu: Este interzisă foarte clar arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiștilor permanente. De asemenea, este interzisă utilizarea anumitor substanţe cu efect hormonal în creşterea animalelor, în general ca măsuri de bună practică a agriculturii impuse atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi prin legislaţia naţională. Este interzisă poluarea apelor subterane prin deversarea directă sau prin descărcare pe teren şi infiltrare în sol a produselor ce conţin substanţe periculoase utilizate în agricultură.