Norme pentru producătorii de carne de pasăre
Uniunea Europeană a elaborat normative stricte, obligatorii pentru toţi producătorii de carne de pasăre.
17 Iunie 2014, 11:29
Carnea de pasăre este unul dintre alimentele de bază în hrana populaţiei, fiind considerat mult mai curat şi având influenţă pozitivă în sănătatea oamenilor.
Uniunea Europeană a elaborat normative stricte, obligatorii pentru toţi producătorii de carne de pasăre.
Profesorul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, ne prezintă aceste cerinţe europene.
Ilie Van: Uniunea Europeană a elaborat un pachet legislativ privind cerinţe minime de bunăstare a păsărilor, pe care producătorii din România sigur le respectă întru totul pentru că este act normativ şi sunt verificaţi de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, dar în acelaşi timp tot Uniunea Europeană a elaborat un pachet legislativ privind cerinţe superioare de bunăstare, adică de la cele minime obligatorii pentru toţi producătorii din Europa la cerinţe superioare, care presupun intrarea voluntară în acest pachet de măsuri, care presupune costuri suplimentare pentru realizarea lor şi, evident, compensarea acestor costuri - pentru că, altfel, dacă nu s-ar compensa aceste costuri superioare, producătorii nu ar putea să reziste competiţiei.
Audio: Norme pentru producătorii de carne de pasăre.
Reporter: Daţi-ne câteva exemple. Ce înseamnă această bunăstare a păsărilor?
Ilie Van: Referitor la bunăstarea superioară a păsărilor în România, s-a cerut Comisiei Europene să intre în acest program de respectare a cerinţelor superioare de bunăstare, adică mai bune decât cele minime. Cele care nu sunt obligatorii, ci sunt voluntare.
Reporter: De exemplu?
Ilie Van: De exemplu, o densitate mai mică cu 10% pe metru pătrat decât cerinţele minime. Un furaj curat, fără microtoxine, o apă fără nitriţi şi fără nitraţi.