Norme pentru menţinerea calităţii apei
Uniunea Europeană a instituit normative stricte privind eliminarea poluării şi sancţionarea drastică a celor vinovaţi.
24 August 2015, 10:01
Apa, resursă vitală pentru viaţă, nu este adesea preţuită la adevărata ei valoare. Şi la noi se întâmplă ca activitatea umană să fie nocivă, iar când nu se respectă legea şi mediul înconjurător calitatea apei are de suferit.
Uniunea Europeană a instituit normative stricte privind eliminarea poluării şi sancţionarea drastică a celor vinovaţi.
Un proiect deosebit de important, având ca obiect monitorizarea surselor de apă, va fi realizat cu fonduri europene în România.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Domnul Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, ne oferă informaţii.
Ovidiu Gabor: Acest proiect are în vedere monitorizarea calităţii apei. De ce? Pentru că marea majoritate a cursurilor de apă sunt cursuri de apă transfrontaliere. Cursurile de apă care traversează graniţa trebuie să fie conforme cu regulamentele şi acordurile bilaterale pe care le avem şi, nu în ultimul rând, noi suntem o ţară şi cred că suntem singura ţară din Europa care utilizăm apa de suprafaţă într-o proporţie foarte mare pentru apă potabilă. 70% din apa pe care populaţia ţării o bea este apă de suprafaţă şi din acest motiv noi trebuie să fim foarte atenţi vizavi de calitate.
Reporter: Deci poluarea unui râu din România poate afecta calitatea apei şi implicit fauna şi flora, viaţa oamenilor din ţările vecine.
Ovidiu Gabor: În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Uniunii Europene, acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care au fost de acord să finanţeze un astfel de proiect, tocmai pentru a gestiona atât cantitativ, cât şi calitativ resursa de apă a României.