Norme pentru conservarea pădurilor europene
Tăierea necontrolată a pădurilor României duce la efecte dezastruoase asupra mediului şi asupra așezărilor umane, spune Mihai Toti, Academia de Ştiinţe Agricole și Silvice.
23 Decembrie 2014, 19:23
A devenit evident pentru toată lumea că pădurea este unul dintre cei mai importanți factori de mediu, cu influenţe pozitive asupra vieții, asupra faunei şi florei de pe planeta noastră.
Uniunea Europeană a elaborat normative care să păstreze această bogăţie incomensurabilă în parametri optimi.
L-am invitat pe domnul doctor Mihai Toti, din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, să ne spună pentru început care este situaţia la noi.
Audio: Europa verde.
Mihai Toti: În momentul actual, în care politica Uniunii Europene este de creştere a suprafeţelor împădurite în scopul folosirii eficiente a terenurilor degradate şi al stocării conţinutului de carbon existent în atmosferă, România prezintă o situaţie aparte. Constatăm cu surprindere că, pe hârtie, suprafețele cresc, dar în realitate defrişările continuă.
Reporter: Ce înseamnă această defrişare, ce efecte are?
Mihai Toti: Tăierea necontrolată a pădurilor României duce la efecte dezastruoase asupra mediului şi asupra așezărilor umane, stimulând scurgerea apei pe versanţi, stimulând eroziunea solului şi îndepărtarea stratului fertil al acestora, acumularea de poluanţi pe văile râurilor.
Reporter: Fără îndoială că oxigenul nostru este produs de pădure. Deci avem nevoie de pădure. Ea înseamnă viaţă, înseamnă biodiversitate, ea înseamnă viitor.
Mihai Toti: Conform normelor Uniunii Europene, pentru fiecare locuitor al planetei ar trebui să existe o suprafață de 26 de metri pătrați de spaţiu verde. La noi, situaţia a degenerat şi această suprafaţă a scăzut mult sub media europeană, dar sperăm să ne revenim.