Norme europene pentru energia nepoluantă
Producerea de energie verde este una dintre orientările de bază ale politicii Uniunii Europene care finanţează proiecte ce vizează energia nepoluantă.
18 Octombrie 2016, 13:46
Producerea de energie verde este una dintre orientările de bază ale politicii Uniunii Europene care finanţează proiecte ce vizează energia nepoluantă.
Doamna Viorica Dăncilă, membru în Parlamentul European, ne prezintă un asemenea proiect realizat în România, un proiect de succes, un exemplu de aplicare a normativelor europene în domeniu.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: În România avem deja un proiect privind folosirea biogazului pentru încălzire şi energie electrică, în zona de nord a ţării. Acolo se folosesc diferite materii prime animale şi vegetale, precum dejecţiile porcine şi taurine, porumbul silozat, masa verde silozată, inclusiv trestie, stuf, iarbă cosită, şrot rezultat în urma presării seminţelor oleaginoase, alimente alterate, reziduuri abatorizate, ape încărcate organic, toate acestea pentru a produce energie prin mecanizare.
Reporter: Este un exemplu ce ar putea fi urmat de altele la nivelul întregii ţări, având în vedere beneficiile atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.
Viorica Dăncilă: Asemenea proiecte evidenţiate în Parlamentul European pot fi şi trebuie să fie susţinute şi în alte regiuni ale României şi ale Europei, pentru că încălzirea locuinţelor din mediul rural rămâne o problemă delicată pentru autorităţile locale şi regionale. În acelaşi timp, se arată în discuţiile pe care le avem la Bruxelles că, în acest mod, pot fi protejate pădurile contra tăierilor ilegale pentru a asigurarea lemnului de foc.