Norme de eco-condiţionalitate în domeniul creşterii animalelor
Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România este invitatul rubricii.
17 August 2015, 14:21
Sectorul creşterii animalelor a fost în ultimii ani grav afectat de apariţia unor boli periculoase pentru sănătatea oamenilor. Uniunea Europeană a reacţionat prompt distrugând focarele de infecţie.
Pentru evitarea repetării unor asemenea evenimente nedorite, au fost elaborate norme stricte, obligatorii pentru toate statele membre.
Domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, ne prezintă noile reglementări.
Audio: Europa Verde. Euranet Plus.
Ilie Van: Normele de eco-condiționalitate asta prevăd, protecţia mediului, sănătatea publică a oamenilor, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor şi de asemenea bunăstarea animalelor, concept nou în cadrul politicilor agricole europene, pe care România l-a accesat pentru o bunăstare superioară a păsărilor şi porcilor. Este un proiect finanţat de către Uniunea Europeană.
Reporter: Cu sume importante.
Ilie Van: Cu sume importante şi cu obligaţii din partea producătorilor de a respecta, pe lângă utilizarea banilor, conform legislaţiei europene, şi aceste norme de eco-condiționalitate pe care Uniunea Europeană le impune după accesarea acestor fonduri.
Reporter: Înţeleg că este vorba de sute de milioane de euro, la nivelul întregii Românii.
Ilie Van: Da, este vorba de bani care sunt de fapt acordaţi de către Uniunea Europeană pentru compensarea costurilor suplimentare şi a pierderilor de venit. De exemplu, Uniunea Europeană are o legislaţie minimă pentru bunăstarea animalelor, permite fermierilor din Uniunea Europeană să fie depăşită. Or, Uniunea Europeană, ca să încurajeze fermierii din Uniunea Europeană să acceseze aceste fonduri, să aplice măsuri superioare de bunăstare, vine şi le compensează aceste cheltuieli suplimentare.