Normative europene privind producţia avicolă
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, despre efectul noilor investiţii privind creşterea ecologică a păsărilor destinate consumului uman.
20 Mai 2014, 22:51
Comisia Europeană a elaborat normative privind creşterea ecologică a păsărilor destinate consumului uman.
Noua orientare menită să ducă la obţinerea de alimente curate, sănătoase a beneficiat de importante sume de bani.
L-am rugat pe domnul profesor Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, să ne spună care a fost efectul noilor investiţii.
Audio: Normative europene privind producţia avicolă
Ilie Van: Toată politica Comisiei Europene privind producţia avicolă este orientată spre o producţie curată, începând de la producţia ecologică şi trecând la celelalte sisteme de creştere care, de asemenea, aduc pe piaţă o producţie foarte curată. Producţia ecologică înseamnă însă ceva mai mult decât o producţie tradiţională, înseamnă normative foarte exigente pentru toţi crescătorii, iar problema cea mai importantă în această producţie ecologică este costul de producţie şi, evident, preţul de vânzare a produselor.
Reporter: Cât de mari sunt costurile?
Ilie Van: Costurile sunt de trei ori mai mari decât costurile tradiţionale şi, ca urmare, şi preţurile sunt de trei ori mai mari. Desigur, consumatorii cărora se adresează producţia ecologică sunt destul de puţini ca număr şi evident că această producţie se dezvoltă mai greu. Dar, aşa cum spuneam, producţia avicolă, în general, este o producţie mult mai curată decât în orice zonă economică din lume. Pentru că Uniunea Europeană a elaborat standarde de bunăstare a păsărilor, standarde cu cerinţă minimă obligatorie pentru toţi crescătorii din Uniunea Europeană – aşadar, şi pentru cei din România. Evident, aceste standarde obligatorii sunt verificate permanent atât de Comisie, cât şi de Autoritatea Sanitar-Veterinară din România.