Modernizarea agriculturii europene
Invitatul rubricii este Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investițiilor Rurale.
30 Decembrie 2014, 11:27
Sume importante de bani au fost alocate de Uniunea Europeană agriculturii din România în scopul modernizării, al creșterii producției, al îmbunătăţirii protecţiei mediului înconjurător.
Realizarea de produse curate, sănătoase, care să corespundă normativelor europene de siguranță alimentară, este o cerinţă a tuturor investiţiilor.
L-am invitat pe domnul Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investițiilor Rurale, să ne spună, pentru început, care este situaţia absorbţiei fondurilor europene.
Audio: Modernizarea agriculturii europene.
Nicolae Popa: Am ajuns, în momentul de faţă, la un grad de absorbţie de 80%, ceea ce este o performanţă deosebită în rândul tuturor agenţiilor specializate în acest domeniu de absorbţie a fondurilor europene.
Reporter: Despre ce sumă este vorba?
Nicolae Popa: Vorbim de sume în jur de 6, 5 miliarde de euro, plătite efectiv de la Uniunea Europeană, din cele 9,3 miliarde. Deci vreau să vă spun că suntem premianţi în acest domeniu şi contractele pentru proiectele care au fost depuse sunt finalizate în proporţie de 100% şi noi sperăm, cu toate greutățile inerente care apar la un asemenea program, de asemenea anvergură şi complexitate, să realizăm un grad de absorbţie undeva între 95-98% până la sfârșitul programului.
Reporter: În toate proiectele, îmbunătățirea protecției mediului este o condiție de bază.
Nicolae Popa: Aceste acţiuni de protejare a mediului se reflectă nu numai la nivelul agenţiei noastre AFIR, ci şi la nivelul APIA, unde ştiţi şi dumneavoastră că se dau sume importante pe suprafaţă tocmai pentru protejarea solului, a apei din sol şi, bineînţeles, a calităţii produselor pe care noi le consumăm în fiecare zi.