Măsuri pentru stoparea risipei de alimente
20 de miliarde de euro reprezintă valoarea produselor aruncate anual de către supermarket-uri.
10 Octombrie 2015, 10:41
Într-o Europă în care 79 de milioane de cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane primesc mâncare de la asociaţii caritabile, jumătate din alimentele ce pot fi consumate sunt aruncate la gunoi.
Această risipă fără noimă a intrat în atenţia oficialilor de la Uniunea Europeană.
Audio: Europa verde.
Între cei care se gândesc să stopeze fenomenul prin adoptarea unor măsuri corespunzătoare se numără şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: 20 de miliarde de euro reprezintă valoarea produselor aruncate anual de către supermarket-uri, chiar şi atunci când acestea rămân comestibile. Eu consider că lupta împotriva risipei alimentelor trebuie să fie pe ordinea de zi atât la nivel naţional, la nivel european şi, de ce nu, la nivel mondial. Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni au cerut o strategie coordonată care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi de consum a alimentelor pentru fiecare sector şi, de asemenea, de a aborda de urgenţă problema risipei de alimente. Dacă nu se acţionează acum, am arătat în rezoluţie, risipa de alimente va creşte cu 40% până în 2020. Risipa de alimente, aşa cum am menţionat, a devenit un fenomen foarte răspândit în Uniunea Europeană, dar până acum nu cred că a beneficiat de atenţia cuvenită.