Măsuri pentru stoparea risipei de alimente
Situaţia a devenit îngrijorătoare şi foarte mulţi se gândesc la măsuri de evitare a risipei şi, evident, a foametei.
22 Septembrie 2015, 09:45
Într-o lume care se declară în cea mai mare parte democrată şi umană, un număr impresionant de oameni trăiesc în sărăcie.
Pentru foarte mulţi mâncarea reprezintă o problemă, în timp ce risipa de alimente la nivel european este de neimaginat.
Valoarea alimentelor aruncate la gunoi este de peste 20 de miliarde de euro.
Situaţia a devenit îngrijorătoare şi foarte mulţi se gândesc la măsuri de evitare a risipei şi, evident, a foametei.
Doamna Viorica Dăncilă, europarlamentar, se numără printre aceştia.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: Lumea întreagă se pregăteşte pentru conferinţa de la Paris, din luna decembrie, privind schimbările climatice şi protecţia mediului şi cred că ar fi benefic dacă, pe ordinea de zi, ar fi incluse şi discuţii privind risipa de alimente în Europa şi nu numai. Cred că subiectul trebuie dezbătut cu liderii din lumea întreagă, dacă ţinem cont de datele statistice existente. Anual, în gospodăriile din statele membre ale Uniunii Europene, supermarketurile, restaurante şi de-a lungul reţelelor alimentare, de la producători la consumatori, în Uniunea Europeană sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei iar alţi 16 milioane primesc mâncarea de la asociaţii caritabile. În prezent, un miliard de oameni mor de foame, în timp ce un miliard de oameni sunt obezi, deci este o contradicţie care ar trebui să ne ridice foarte multe semne de întrebare.