Măsuri pentru siguranţă alimentară
În noua politică agrară a Uniunii Europene, măsurile de protecţie a mediului şi siguranţă alimentară sunt deosebite.
15 Martie 2016, 09:28
În noua politică agrară a Uniunii Europene, măsurile de protecţie a mediului şi siguranţă alimentară sunt deosebite.
Se doreşte cunoaşterea istoricului fiecărui produs agricol, de la producător până la consumator. Fondurile alocate sectorului avicol sunt importante şi se înscriu în aceste coordonate.
Domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, ne prezintă cerinţele comunitare în acest sector.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ilie Van: Este un lucru pe care Uniunea Europeană l-a promovat insistent prin aceste politici de realizare a lanţurilor de producţie integrate.
Reporter: Ce înseamnă aceste lanţuri de producţie? Cum se traduc?
Ilie Van: Lanţurile de producţie integrate se traduc prin filiera pe produs, adică existenţa în cadrul acestui lanţ a producătorilor primari, a procesatorilor, a transportatorilor, a comercianţilor, a tuturor verigilor care înseamnă de la sămânţă pusă în pământ sau animal din fermă până la galantar.
Reporter: De ce este important acest lanţ?
Ilie Van: Este foarte important pentru că dispar aşa-zişii intermediari care ar putea să se interpună în lanţul de producţie şi să distorsioneze piaţa. Uniunea Europeană a ţinut cont în realizarea acestui set de politici 2014-2020, mai ales de particularităţile noilor state membre cum este şi România, unde fermierii sunt mici şi nu au putere de negociere. Ei trebuie să intre fie într-o formă de cooperare, de grup de producători, de lanţ integrat, de producţie alimentară pentru a elimina diferite verigi intermediare care ar putea să afecteze în principal producătorul de produse primare.