Măsuri pentru protecţia mediului marin
Mediul marin conţine una dintre cele mai mari rezerve de hrană ale planetei. Interesul pentru exploatarea acesteia este major.
17 Mai 2016, 11:28
Mediul marin conţine una dintre cele mai mari rezerve de hrană ale planetei. Interesul pentru exploatarea acesteia este major.
Dar, după cum istoria ne-a arătat-o, este pericolul ca printr-o exploatare intensivă în care să conteze numai profitul mediul înconjurător, iar biodiversitatea să fie serios afectată.
Abordăm subiectul cu doamna Norica Nicolai, membru în Parlamentul European.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Norica Nicolai: O presiune foarte mare pentru a renegocia acest acord privind alocarea zonelor de peşte o fac - paradoxal - Statele Unite şi Rusia, care doresc să-şi extindă în mare liberă posibilitatea de a utiliza flotele de pescuit oceanic şi, deci, de a utiliza o resursă marină foarte importantă în ultima perioadă pentru alimentarea populaţiei. În contextul Convenţiei de la Rio şi al recentei Convenţii de la Paris, trebuie să începem să ne ocupăm şi de componenta de biodiversitate şi de mediu.
Reporter: Zona nefiind reglementată, stocurile de peşte, biodiversitatea pot fi în pericol.
Norica Nicolai: Nimeni neavând posibilitatea legală fiind practic un teritoriu al nimănui şi al tuturor există posibilitatea ca pescuitul ilegal, ca utilizarea abuzivă şi ilegală a acestor resurse pe care le dau mările şi oceanele să fie un comportament foarte frecvent, care poate pune însă în pericol atât mediul, cât şi biodiversitatea, incluzând resursele de peşte.
Reporter: Care este poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste presiuni?
Norica Nicolai: Uniunea Europeană nu doreşte deloc renegocierea acestor convenţii.