Măsuri pentru diminuarea pagubelor produse de precipitaţii
Cantităţile de apă mai mari sau mai mici au consecinţe nefaste asupra florei şi faunei, asupra vieţii oamenilor.
19 August 2014, 10:32
Schimbările climatice influenţează în mod negativ regimul precipitaţiilor pe planeta noastră.
Cantităţile de apă mai mari sau mai mici au consecinţe nefaste asupra florei şi faunei, asupra vieţii oamenilor.
Despre preocupările Uniunii Europene pentru cunoaşterea fenomenului şi diminuarea pagubelor ne vorbeşte domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Academiei Române în domeniu.
Audio: Măsuri pentru diminuarea pagubelor produse de precipitaţii.
Ionuţ Purica: Precipitaţiile pot să producă nişte schimbări efective în anumite zone, din prea multă apă, din inundaţii generate din viituri sau din precipitaţii mari cu ieşirea din matcă a râurilor. Dar este vorba aici, mai ales dacă vorbim de floră şi faună, care serveşte existenţei pur şi simplu a societăţii umane, de produsele agricole. Este foarte clar că agricultura resimte foarte puternic atât excesul de apă, cât şi lipsa de apă. Fără recolte începem să avem probleme.
Reporter: Fără îndoială că o temperatură mai mare sau mai mică are o influenţă negativă asupra mediului înconjurător.
Ionuţ Purica: E foarte clar că Uniunea Europeană analizează foarte bine acestea lucruri, pentru că dezvoltă o serie de sisteme de monitorizare. Încep să apară sisteme care să permită monitorizare dinamică, dotate cu senzorii necesari, care să poată să sesizeze elementele care pot să însemne alunecări de teren induse de prea multă apă, care duc cu ele nişte stâlpi de reţele electrice, conducte de gaz, şine de cale ferată care pot fi urmărite dinamic din aer astfel încât să se evite potenţiale accidente de pe traseu.