Măsuri împotriva schimbărilor climatice
Invitatul rubricii Europa Verde este Ionuţ Purica, expert al Academiei Române.
03 Iulie 2014, 14:42
Schimbările climatice tot mai vizibile în ultimii ani prin efectele negative produse asupra mediului înconjurător şi implicit asupra vieţii oamenilor au generat îngrijorare în rândul specialiştilor Uniunii Europene.
Analizarea fenomenului şi adoptarea unor măsuri de evitare a riscurilor au fost printre acţiunile impuse de politica europeană în domeniu.
Precipitaţiile abundente, seceta excesivă sunt consecinţe ale schimbărilor climatice.
Abordăm subiectul cu domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Academiei Române în domeniu.
Audio: Măsuri împotriva schimbărilor climatice.
Ionuţ Purica: În ultimii ani, o serie de ierni au fost caracterizate prin ceea ce se cheamă precipitaţii foarte abundente combinate cu temperaturi scăzute, primăverile au fost iarăşi caracterizate de precipitaţii abundente care au condus mai departe la inundaţii. Fie sunt precipitaţii foarte puternice, fie lipsa lor conduce la o serie întreagă de efecte care sunt clar necesar a fi absorbite de sisteme şi a se lua măsuri de evitare sau de confinare a consecinţelor acestora.
Reporter: Fără îndoială aceste consecinţe au fost analizate şi au determinat măsuri din partea Uniunii Europene.
Ionuţ Purica: Uniunea Europeană vede foarte clar o serie de elemente de risc care pot influenţa atât funcţionarea socio-economică a economiilor din Europa, cât şi elemente care pot să conducă la momente importante de întrerupere a alimentării cu diverse substanţe sau energie necesară economiilor din Uniune. Şi este foarte clar că există nişte costuri substanţiale ale consecinţelor riscurilor de genul acesta.