Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor
Uniunea Europeană a elaborat acte normative stricte de protecţie a celor care lucrează sau intră în contact cu sectorul nuclear.
12 August 2014, 09:44
Radiaţiile reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea umană, pentru mediul înconjurător.
De aceea, Uniunea Europeană a elaborat acte normative stricte de protecţie a celor care lucrează sau intră în contact cu sectorul nuclear.
Domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în securitate nucleară, ne vorbeşte pentru început despre sursele radioactive.
Audio: Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor.
Lucian Biro: Într-adevăr, sursele radioactive reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor, motiv pentru care atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în general, în lume, s-au luat măsuri speciale de protecţie. Sunt aşa-numitele reglementări de bază care asigură măsurile pentru protecţia populaţiei, a persoanelor expuse profesional sau a mediului ambiant. Ca surse radioactive uzuale, aş vrea să înţelegeţi care sunt acestea - în primul rând, radonul din locuinţe. În locuinţele noastre există radon. Radonul este un gaz radioactiv care provine din scoarţa terestră sau din materialele din care sunt făcute locuinţele. Există la nivelul ţărilor nordice un program special de protecţie contra radonului, care e menit să ducă la iradieri scăzute. De asemenea, avem surse radioactive provenite din alimente, băuturi, din radiaţia terestră, precum şi din razele cosmice. De exemplu, de la nivelul mării cresc odată cu altitudinea. Cu cât ne ducem mai sus, cu atât expunerea la radiaţiile cosmice sunt mai mari. De exemplu, în avioanele supersonice care zboară la mari altitudini, piloţii sunt protejaţi în mod special împotriva razelor cosmice.
Reporter: Fără îndoială, toate aceste radiaţii, dacă depăşesc o anumită limită, devin periculoase pentru oameni...
Lucian Biro: Există un program special de protecţie, care este menit să ducă la iradieri scăzute din acest punct de vedere.