Legumicultura românească atrage fonduri europene
Este sfârșit de an, o perioadă de bilanţ. Sectorul legumicol din judeţul Olt se poate spune că este fruntaş în atragerea fondurilor europene.
31 Decembrie 2016, 10:45
Este sfârșit de an, o perioadă de bilanţ. Sectorul legumicol din judeţul Olt se poate spune că este fruntaş în atragerea fondurilor europene.
140 de proiecte au fost depuse pentru a primi bani europeni, iar realizarea lor practică înseamnă creşterea producţiei, a calităţii şi competitivităţii acesteia.
AUDIO: Europa vere. Euranet Plus.
Un rol important l-au avut şi noile prevederi de utilizare a banilor.
Domnul Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din judeţul Olt, ne informează:
Ion Păunel: Tot ceea ce înseamnă activitatea fermei, până şi un calculator pentru a ţine evidenţa la fermă, pentru a fi informat cu noutăţile din domeniu, este cheltuială eligibilă. Cred în ajutorul din partea Uniunii Europene cu sume substanţiale. Tinerii care doresc să se întoarcă înapoi la sate sau care doresc să se stabilească chiar dacă sunt din mediul urban au posibilitatea de a veni la sat şi să acceseze aceşti bani.
Reporter: S-a simplificat şi procedura de acces la banii europeni.
Ion Păunel: Dacă în vechiul PNDR era foarte bine punctată proprietatea, acum acest criteriu de selecţie a dispărut. Putem să accesăm un proiect european în valoare de 40 de mii de euro. Bineînţeles, în funcţie de exploataţia pe care o avem, dacă vorbim de legume, 1,7 hectare de teren arabil cultivate cu legume aduc în gospodăria unui fermier până în 40 de ani 40 de mii de euro. 0.33 hectare de solar, aceeași sumă. Bineînţeles că ele pot fi combinate, avem poate 0.20 hectare solar şi 0,70 legume în câmp.