Investiţii în biodiversitate
În judeţul Ialomiţa se derulează un asemenea proiect în valoare de aproape 3 milioane de lei.
15 Iulie 2015, 11:28
Investind în biodiversitate, investim în viitor. Este sloganul după care Uniunea Europeană acordă sume mari de bani proiectelor iniţiate în domeniu.
În judeţul Ialomiţa se derulează un asemenea proiect în valoare de aproape 3 milioane de lei.
În cadrul acestui proiect s-a organizat o tabără ecologică destinată copiilor. Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne vorbeşte despre acţiuni.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Ovidiu Bufnilă: Aproape fiecare proiect finanţat de Uniunea Europeană, indiferent de obiective, cuprinde şi cel puţin o acţiune de informare şi de popularizare. Societatea Ornitologică Română a desfăşurat o tabără ecologică dedicată ariei naturale protejate Lacul Strachina, din apropiere de Ţăndărei. Participanţi au fost elevii de la şcolile din Ţăndărei şi din satele aflate în vecinătatea lacului. Pentru elevi a fost o provocare să descopere păsările de aici, mai ales că unii nici nu ştiau ce specii au în zonă. Majoritatea copiilor nu văzuseră până acum un pelican comun sau un călifar alb cu bobocii plutind pe apa lacului. Au ascultat concertul de lăcari din stuf, au privit lăstunii de mal cum vânează insecte şi îşi hrănesc puii, au admirat ereţii de stuf la vânătoare şi zborul elegant al egretelor mici şi mari. Tabăra este o acţiune a proiectului european elaborarea planului de management al ariei de protecţie specială avi-faunistică „ROZPA 0059 Lacul Strachina”, proiect finanţat prin programul operaţional sectorial mediu şi cofinanţat de fondul european de dezvoltare regională.
Reporter: Să ascultăm în încheiere impresiile câtorva copii ecologişti
Un copil: Mie mi-a plăcut că am făcut drumeţii în aer liber, am acumulat noi informaţii despre păsări şi este frumos.
Reporter: Care sunt păsările cele mai frumoase după părerea ta?
Un copil: Mi-a plăcut foarte mult eretele de stuf, lăcarul de mal şi nişte răţuşte foarte frumoase cu bobocii lor. Am învăţat să folosesc luneta, am învăţat să folosesc binoclul, să observ păsările, mai multe...
Reporter: Şi au fost blânde păsările cu voi?
Un copil: Noi le-am respectat pe ele şi ele s-au lăsat privite de noi.