Investiţii europene în cercetarea speciilor de peşti
Premieră europeană la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
05 August 2014, 11:58
La Timişoara, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, a fost realizată o premieră europeană: creşterea şalăului în captivitate, pe care noi am prezentat-o într-una din emisiunile noastre.
Astăzi, domnul profesor doctor inginer Marian Grozea, şeful colectivului de cercetare care a realizat proiectul, ne oferă noi amănunte despre această realizare de excepţie.
Marian Grozea: Rezultatele într-adevăr au fost spectaculoase, mai ales că multă lume nu credea posibil acest lucru. Se ştie foarte bine că şalăul este o specie răpitoare, aşadar instinctul său de a ataca alţi peşti de dimensiuni mai mici este foarte pronunţat. Aşadar, am avut într-adevăr foarte multe probleme cu aceştia, dar au fost depăşite toate aceste piedici.
Audio: Investiţii europene în cercetarea speciilor de peşti.
Reporter: Deci iată că Uniunea Europeană a investit în cercetare, într-o realizare deosebită, iar dumneavoastră aţi stat în faţă.
Marian Grozea: Da, a investit şi pentru noi a fost într-adevăr un lucru extraordinar de benefic, pentru că am realizat acest centru de cercetări. Avem baza de cercetare, dar în baza acesteia putem să dezvoltăm noi proiecte şi putem să dezvoltăm noi tehnologii, pentru că încă această tehnologie de creştere superintensivă a şalăului nu este una optimizată. Noi am dovedit că se poate, dar, bineînţeles, se pot realiza foarte multe în direcţia optimizării tehnologiei.
Reporter: La ce valoare s-ar ridica proiectul?
Marian Grozea: Proiectul, în total, a fost la o valoare de 352 de mii de euro, din care 85% de la Uniunea Europeană, 13% de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi 2% a fost contribuţia Universităţii noastre.