Inovare în agricultură pentru alimente sănătoase
O producție sănătoasă, benefică pentru sănătatea omului, pentru viață în general. Rolul cercetării este esenţial în susținerea acestei politici.
01 Octombrie 2014, 15:09
În noua politică agrară a Uniunii Europene, grija faţă de mediul înconjurător este prezentă în mod pregnant.
Orice dezvoltare economică presupune o acțiune prietenoasă faţă de mediu.
Agricultura nu face excepție, urmărindu-se realizarea de produse agricole cu mai puține chimicale.
O producție sănătoasă, benefică pentru sănătatea omului, pentru viață în general. Rolul cercetării este esenţial în susținerea acestei politici.
Audio: Inovare în agricultură pentru alimente sănătoase. (Euranet Plus)
Argumente ne oferă domnul Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Dacian Cioloş: Aici există teme de cercetare pe care noi le-am prevăzut în mod prioritar, care să ajute pe de o parte la reducerea folosirii substanţelor chimice în producţia agricolă printr-o utilizare mai eficientă a acestora şi, pe de altă parte, acțiuni de cercetare care să ducă la reducerea impactului negativ al unor produse de fertilizare a solului sau produse de tratament chimic. Prin aceste programe de cercetare-inovare dorim şi să difuzăm mai larg rezultatele pozitive deja obținute în anumite practici agricole specifice, cum ar fi agricultura ecologică, de exemplu, care are deja experiență în astfel de practici de combatere a bolilor, a dăunătorilor fără a folosi substanţe chimice de sinteză sau anumite practici agricole care să reducă necesarul de tratamente fitosanitare şi care, prin inovare şi prin difuzarea rezultatelor inovării, să fie puse la dispoziția agricultorilor într-un mod cât mai larg.