Iniţiative pentru un pescuit recreativ
Activitatea umană generatoare de poluare, pescuitul intensiv, au făcut ca pe multe lacuri şi râuri europene stocurile de peşte să fie în suferinţă.
18 Octombrie 2016, 13:49
Activitatea umană generatoare de poluare, pescuitul intensiv, au făcut ca pe multe lacuri şi râuri europene stocurile de peşte să fie în suferinţă.
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, împreună cu organizaţia de pescari amatori europeni pe care o conduce a lansat o iniţiativă interesantă menită să schimbe situaţia, despre care am invitat-o să ne vorbească.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Norica Nicolai: Noi am declanşat anul trecut o operaţiune care se numeşte “Pescuit în oraş”, împreună cu Asociaţia Europeană a Pescarilor Amatori. Am început la Amsterdam să pescuim în canale, pentru a-i face pe cetăţenii care pescuiesc să fie mai prietenoşi cu apa, să nu mai deverseze reziduuri, dacă cumva pescuiesc să prindă şi să arunce înapoi peştele, să fie chiar o formulă de pescuit recreativ.
Reporter: Care sunt oraşele europene în care veţi continua această acţiune?
Norica Nicolai: Ne-am propus anul acesta la Strasbourg, în mod simbolic, după care la Paris, pe Sena. Sper să-i conving pe colegii mei să facem evenimentul şi la Bucureşti, pe canalul Dâmboviţei.
Reporter: Care este scopul acestei iniţiative?
Norica Nicolai: Are un dublu sens. Pescuitul, pe de o parte, şi mediul, pe de altă parte, pentru că în general politicile de pescuit recreativ merg împreună cu politicile de mediu. Să-i determinăm pe pescari să fie prietenoşi şi cu natura, şi cu mediul.
Reporter: Comisia Europeană a prevăzut bani pentru acest sector?
Norica Nicolai: Programe care să le permită pescarilor amatori să se implice şi în repopulare, şi în componenta de mediu nu au fost finanţate.