Îmbunătăţirea soiurilor de cartof
Crearea de soiuri noi, îmbunătăţirea performanţelor la culturile de cartof, simplificarea desfacerii producţiei sunt elemente de bază ale politicii privind cultivarea cartofului.
31 August 2016, 14:53
Crearea de soiuri noi, îmbunătăţirea performanţelor la culturile de cartof, simplificarea desfacerii producţiei sunt elemente de bază ale politicii Uniunii Europene privind cultivarea cartofului.
Despre un proiect de mare amploare finanţat cu bani europeni ne vorbeşte domnul Sorin Claudiu Chiru, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Sorin Claudiu Chiru: La ora actuală cel mai cunoscut tip de program care este în derulare este programul Orizont 2020, programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare–inovare. Noi avem deja depus un proiect multinaţional la Bruxelles, deci banii se cer de la Bruxelles.
Reporter: În ce constă acest proiect?
Sorin Claudiu Chiru: Este vorba de creşterea valorii lanţului de utilizare a cartofului în ţările Dunărene. Aici intră o componentă care priveşte crearea de noi soiuri şi asta ne revine nouă, partenerilor români, dar în acelaşi timp este şi partea cealaltă care priveşte modul de realizare a lanţurilor acestea comerciale spre consumatorul de cartof.
Reporter: Care sunt ţările implicate în proiect?
Sorin Claudiu Chiru: Austria, Germania, Slovenia, Republica Moldova şi Ungaria.
Reporter: La ce valoare apreciaţi că se ridică acest proiect?
Sorin Claudiu Chiru: Undeva în jur de 3,5 milioane de euro, cu defalcare diferenţiată pe partener. Noi apreciem că vom fi undeva în jur de 700-800 de mii de euro pentru partea noastră.