Îmbunătăţirea barajelor de pe râuri
Întărirea măsurilor de securitate la barajele de pe apele curgătoare din România va cunoaşte în acest an o dezvoltare deosebit de importantă.
13 Mai 2015, 10:54
Întărirea măsurilor de securitate la barajele de pe apele curgătoare din România va cunoaşte în acest an o dezvoltare deosebit de importantă.
Accidentele întâmplate la nivel mondial au generat lucrări speciale de modernizare care să excludă orice posibilitate ca astfel de fenomene soldate cu mari pagube materiale şi victime omeneşti să se repete.
Uniunea Europeană a alocat sume importante de bani pentru ca România să se alinieze la nivel european în domeniul prevenirii situaţiilor catastrofale.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Domnul Ovidiu Gabor, director general adjunct la Administraţia Naţională Apele Române, este invitat să ne vorbească despre acest proiect.
Ovidiu Gabor: Prin acest proiect finanţat de Uniunea Europeană noi nu facem altceva decât să modernizăm sistemele de monitoring de la baraje, deci să schimbăm vechile sisteme, care la ora actuală îşi fac treaba, dar vom avea informaţii în timp real, vom introduce echipamente care ne permit să ştim exact ce se întâmplă şi care este comportamentul structurii barajelor când acestea sunt supuse unor sarcini speciale şi unor încărcări speciale în perioada de viitură. De fapt, problematica cea mai grea în gestiunea unei astfel de infrastructuri este gestionarea situaţiei critice, în situaţia în care nivelele cresc în lacurile de acumulare cu mai mult decât sunt stabilite în regulamente.
Reporter: Ce prevăd aceste regulamente?
Ovidiu Gabor: În regulament se arată că o comportare normală trebuie să fie pentru un baraj la care nivelul creşte cu un metru în 24 de ore, dar practica ne-a dovedit că sunt situaţii în care trebuie să creştem nivelul cu 4-5 metri în mai puţin de 24 de ore. Atunci trebuie să ştim exact cum reacţionează structura pentru a nu avea probleme în aval.