Hărțile de hazard și de risc la inundații din România
Elaborarea hărţilor de hazard şi de risc este a doua etapă din directiva 60/2007 a Uniunii Europene, care se referă la evaluarea şi managementul riscului la inundaţii.
08 Mai 2014, 10:52
După o lungă perioadă de timp, au fost realizate în România hărţile de risc.
Este o realizare deosebit de importantă despre care am rugat-o să ne vorbească pe doamna Doina Adriana Pană, ministru delegat pentru ape păduri şi piscicultură.
Doina Adriana Pană: Este vorba despre directiva 60/2007 a Uniunii Europene, care se referă la evaluarea şi managementul riscului la inundaţii. Conform acesteia, statele membre trebuie să parcurgă trei etape cu un calendar foarte clar. Prima etapă a fost în martie 2012 şi ne-am încadrat în timp. S-a referit la evaluarea preliminară a riscului la inundaţii. A doua etapă, care avea deadline-ul în martie 2014, se referea la elaborarea hărţilor de hazard şi de risc.
Audio: Hărțile de hazard și de risc la inundații din România.
Vă mărturisesc cu mândrie că, chiar dacă nu toate statele membre au reuşit acest lucru, noi suntem printre cele care ne-am încadrat. Este un fel de material necesar pentru a treia etapă, care trebuie să se finalizeze în 2016, adică până când trebuie să avem planurile de management al riscului la inundaţii. Suprapunând hărţile de hazard, hărţile de risc ştim exact la ce să ne aşteptăm. Nu înseamnă că vom împiedica inundaţiile, pentru că debitul de apă îl hotărăşte bunul Dumnezeu şi nu noi. Însă ştim unde ne aşteptăm să se întâmple, ştim ce măsuri începând de la nivel local trebuie luate, astfel încât să nu mai fie expuşi oamenii, iar pagubele materiale să fie minime.
Reporter: Cum se va proceda pentru ca oamenii să cunoască aceste hărţi de risc şi să acţioneze preventiv?
Doina Adriana Pană: Noi le-am încărcat nu numai pe site-ul Uniunii Europene, ci le-am încărcat şi pe site-ul ANAR-ului. Deci, orice cetăţean al României poate să le consulte. În paralel cu aceasta, un avantaj foarte mare: autorităţile locale vor şti clar unde pot să dea autorizaţie de construire şi unde nu, dar şi să nu mai avem situaţii în care în zone inundabile se construiesc locuinţe.
Vezi aici Hărțile de hazard și de risc la inundații |