Gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de schimbările climei
Precipiţatiile abundente şi alunecările de teren sunt o consecinţă a schimbărilor climatice, a intervenţiei brutale şi necontrolate a omului asupra mediului înconjurător.
09 Septembrie 2014, 11:25
Schimbările climatice reprezintă una din marile provocări ale acestor timpuri.
Experţii Uniunii Europene le-au studiat şi au propus măsuri de cunoaştere şi prevenire a lor, având în vedere consecinţele devastatoare pe care acest fenomen îl are asupra vieţii pe planeta Pământ.
Precipiţatiile abundente şi alunecările de teren sunt o consecinţă a schimbărilor climatice, a intervenţiei brutale şi necontrolate a omului asupra mediului înconjurător.
Abordăm subiectul cu domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Academiei Române în domeniu.
Audio:Gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de schimbările climatice.
Ionuţ Purica: Alunecările de teren provin fie din destabilizarea unor terenuri pe care altfel le stabilizau pădurile existente pe coastele respective, fie combinaţii de procese, deci o coastă care nu mai este stabilizată bine de plante combinată cu nişte viituri sau cu nişte ploi foarte mari şi apar nişte alunecări cum s-au petrecut recent în Statele Unite, în care o coastă de deal pur şi simplu a înghiţit un oraş. Sunt cazuri şi la noi. Toate lucrurile astea sunt nişte lucruri care trebuie bine înţelese şi urmărite mai ales.
Reporter: Există o asemenea preocupare la nivelul Uniunii Europene?
Ionuţ Purica: Uniunea Europeană are şi dezvoltă în continuare sisteme de monitorizare de diverse tipuri. Şi noi avem, evident, sisteme de genul acesta. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este un integrator de informaţii de diverse feluri, care poate să ajungă în situaţia să aibă capacitatea de intervenţie rapidă în situaţii care într-adevăr pun în pericol şi vieţi omeneşti, şi bunuri.