Gestionarea resurselor de apă
Cel mai mare proiect conceput de Administraţia Naţională Apele Române, aflat acum în derulare, are o valoare de 63 de milioane de euro.
14 Aprilie 2015, 12:43
Strategia naţională de gospodărire eficientă şi durabilă a apei din România presupune o reformă majoră, care necesită sume mari de bani.
Cel mai mare proiect conceput de Administraţia Naţională Apele Române, aflat acum în derulare, are o valoare de 63 de milioane de euro.
Realizarea lui practică va influenţa în mod decisiv gospodărirea resursei de apă şi gestionarea situaţiilor de criză, provocate de fenomene naturale extreme.
Argumente ne oferă domnul Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Ovidiu Gabor: Proiectul despre care dumneavoastră aţi făcut vorbire se numeşte WATMAN, un sistem informaţional de gestiune a resurselor de apă din România. Este, în opinia mea, cel mai important proiect de creştere a capacităţii instituţionale Apele Române, în sensul că ne permite să ştim în timp real ce se întâmplă în sistemul de gospodărire a apei. Ne aduce informaţii din locaţiile cele mai diferite ale ţării către punctele de colectare care sunt fie baraje fie sistemele de gospodărire a apelor, urmând ca apoi aceste informaţii din domeniul gospodăririi apelor să fie transferate la nivelul bazinelor hidrografice.
Reporter: Este o sumă importantă de bani. De unde vin?
Ovidiu Gabor: Suma este importantă, proiectul are, în faza I, 63 de milioane de euro, sunt bani europeni. Proiectul este finanţat din fonduri europene, 85% prin programul operaţional sector mediu şi 15% din bugetul de stat.