Gestionarea pădurilor europene
Gestionarea durabilă a pădurii, protecţia florei şi faunei, a biodiversităţii, preocupă din ce în ce mai mult oficialităţile Uniunii Europene.
21 August 2014, 07:38
Gestionarea durabilă a pădurii, protecţia florei şi faunei, a biodiversităţii, preocupă din ce în ce mai mult oficialităţile Uniunii Europene.
Mulţi consideră că este necesar să se elaboreze normative unitare, care să fie aplicate la nivel european, astfel încat derapajele în gestionarea durabilă a pădurii să nu mai fi posibile.
Domnul inginer silvic Gheorghe Tinel, membru în Parlamentul României, îşi exprimă opinia.
Audio: Gestionarea pădurilor europene.
Gheorghe Tinel: Sunt încercări şi poziţionări punctuale ale Uniunii Europene, dar global, privind gestionarea durabilă a pădurilor, abia acum se materializează, se încearcă materializarea unui proiect de directivă care să răspundă tuturor necesităţilor.
Reporter: Şi, evident, şi România trebuie să se alinieze acestui proiect.
Gheorghe Tinel: Este obligatoriu. Acum, dacă este să ne întoarcem la proiectul de cod silvic care nu a întrunit numărul necesar de voturi ca să fie adoptat, trebuie să ne întrebăm de ce unii dintre parlamentari nu au votat. Părerea mea este că excludeam din normele de amenajare unitară, integrală, indiferent de suprafaţă, pe acei care aveau până în 10 hectare. Ei trebuiau să facă nişte studii sumare de amenajare care, în sfârşit, erau pe lângă normele tehnice.
Reporter: Posibilitatea de a distruge pădurea creştea...
Gheorghe Tinel: Creştea. Şi s-a confirmat în perioada 2001-2004, a fost o mare tară, o altă hibă pe care noi am scos-o în evidenţă, a fost posibilitatea de a exploata până la 3000 de metri pătraţi pădurea, de a o defrişa pentru a face loc firmele de exploatare să-şi depoziteze lemnul. Eu înţeleg că trebuie ajutată o firmă de exploatare pentru a implementa acest concept de valorificare integrală a masei lemnoase în faze, dar nu defrişând pădurea.