Gestionarea durabilă a resurselor de peşte
În multe zone din mări şi oceane, din cauza exploatării neraţionale, stocurile de peşte s-au diminuat simțitor.
13 Septembrie 2016, 11:41
În multe zone din mări şi oceane, din cauza exploatării neraţionale, stocurile de peşte s-au diminuat simțitor, Uniunea Europeană impunând restricţii şi chiar interzicând pescuitul anumitor specii.
O soluţie este acvacultura.
Am invitat-o pe doamna Viorica Dăncilă, europarlamentar, să ne spună care au fost rezultatele politicilor europene în acest domeniu.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: Peste jumătate din produsele marine pe care le consumăm provin din ferme piscicole. Creşterea peştilor, a fructelor de mare cunoscută şi sub denumirea de acvacultură reprezintă sectorul producerii de alimente cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Industria acvaculturii a avut o expansiune rapidă, atunci când este practicată în mod responsabil poate avea un impact redus asupra populaţiei de peşte sălbatic şi a ecosistemelor maritime ceea ce este în avantajul comunităţilor costiere. Deci trebuie să punem în primul rând şi ceea ce consumă oamenii, dar să ne gândim şi la ceea ce înseamnă ecosistemele, la ceea ce înseamnă viitorul în acest domeniu deosebit de important.
Reporter: Gestionarea durabilă a resurselor de peşte este susţinută de Uniunea Europeană.
Viorica Dăncilă: Produsele din peşte şi fructe de mare locale obţinute din pescuit durabil reprezintă întotdeauna cea mai bună alegere. Ele consolidează economia regională, iar tranzitul lor este scurt. Nu trebuie să uităm faptul că Europa este cel mai mare importator de produse din peşte şi fructe de mare din lume, iar o parte semnificativă din produsele importate provin din ţări în curs de dezvoltare.