Gestionarea durabilă a apelor planetei
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, a făcut la cererea Comisiei Europene un raport privind dreptul maritim.
03 Mai 2016, 12:08
Gestionarea durabilă a resurselor de hrană din mările şi oceanele lumii a devenit de mare actualitate după ce specialiştii au atras atenţia asupra efectelor profund negative pe care le au poluarea şi pescuitul intensiv.
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, a făcut la cererea Comisiei Europene un raport privind dreptul maritim.
AUDIO: Europa verde.
Am invitat-o să ne spună ce cuprinde acest document.
Norica Nicolai: Raportul a fost adoptat săptămâna trecută la Strasbourg şi el cuprinde mandatul pentru renegocierea unor componente din Convenţia privind dreptul mării dat Comisiei Europene. Negocierile încep într-un grup ad-hoc la Organizaţia Naţiunilor Unite, în această vară, însă sunt negocieri foarte dificile şi aş vrea să explic puţin.
Reporter: Da. Ce cuprind aceste negocieri?
Norica Nicolai: 71% din apele planetei sunt afectate de politicile de pescuit şi de mediu. 61% din aceste ape sunt nereglementate. Sunt în afara suprafeţelor care sunt reglementate prin această Convenţie, în zona în care statele pot să-şi prezinte suveranitatea. Sunt zone în care state utilizează apele, dar fără să aibă nici un fel de suport legal pentru a le utiliza şi, ca atare, având în vedere importanţa zonelor de pescuit şi deficitul pe care-l avem la anumite specii de peşti, foarte multe state membre vor să demoleze Convenţia din 1995 a ONU, care vizează alocarea stocurilor de peşte statelor membre prin organizaţiile regionale.